Property In Glasgow Gets New Look With REHAU Windows

There were a number of key elements to consider when Re:Place Windows Limited were asked to identify a solution for a refurbishment project at Tantallon Towers in the south side of Glasgow.

The replacement project was within a ground floor flat and had a number of requirements – leading to the development of a bespoke solution by Re:Place Windows Limited using the popular REHAU TOTAL70 Casement Windows.

An important consideration for the project was keeping the product selection in line with the general look and feel of the building. The existing windows used in the building were aluminium, however due to Glasgow weather conditions the window profiles had degraded over time and PVCu was identified as a preferable and long-standing alternative.

For installers Re:Place Windows Limited, who worked with fabricators Dessian on the project, ensuring the new material was in keeping with the wider building was the first conundrum.

Kai Mehmet, Director at Re:Place Windows – a REHAU authorised partner, developed the bespoke solution for the project. “To develop the right solution for this project required some in-depth research, all in all we visited the property to conduct surveys five times. At Re:Place we put high importance on really understanding what the customer needs and so these visits are crucial to finding the right answer.

“As we were removing aluminium, we had to ensure the PVCu solution remained in keeping with the wider building aesthetic. We found a number of options to ensure this was the case, including selecting the unusual colour of Elephant Grey from REHAU. It’s a rare colour and REHAU’s production facility in Germany had to produce 450 metres for the project.”

Further adjustments were needed to the profiles, including the development of aluminium powder cladding panels, coloured in Anthracite Grey to keep in line with the rest of the windows. The team at Re:Place also suggested aluminium corners, which also had to be powder coated in the Elephant Grey colour.

“This was definitely an unusual project for us,” said Kai. “It’s not everyday we use aluminium and it needed to be incorporated into this project for continuity. The unusual element of the project was highlighted in the 20-week lead time to installation. Whilst installation took just one week the length of the lead time demonstrates how much preparatory and development work was required.”

There were also further benefits to using PVCu profiles, and another important factor was being able to input triple glazed windows. The TOTAL70 Casement Window profile easily achieves an A rating, the highest possible Window Energy Rating (WER) for thermal efficiency.

“The property has electric heating,” said Kai. “So being able to retain heat within the flat was a key requirement by the property owner. This window has far more thermal properties than aluminium and will undoubtedly benefit the homeowner.”

The project highlights the bespoke solutions offered by REHAU and the flexibility of the TOTAL70 Casement Window.

Samsara McDonald, Commercial Sales Manager at REHAU, said: “We’re delighted we were able to support Re:Place Windows to find a solution for this project. The end result is very impressive and demonstrates not only the benefits of using a REHAU profile and working with an established and reliable systems house, but also the lengths Re:Place Windows are prepared to go to in order to provide the right solution for the customer.”

Re:Place Windows became a REHAU Authorised Partner just 12 months ago and the company has already started seeing the positive benefits of being a part of it.

Scott Jeffrey, Director at Re:Place Windows, added: “We have already become established as a trustworthy firm and aim to provide the very highest quality of customer service. This project highlights how closely we work with our customers to provide just what they need.

“Our wider company ethos is also firmly embedded in supporting others and for every purchase, the customer chooses one of our selected charities to donate to. For this refurbishment project the customer chose the Glasgow Children’s Hospital charity – an organisation close to the heart of Re:Place and to the surrounding local communities.”

As the firm goes from strength to strength Re:Place Windows is also set to open its brand new showroom in the coming months, giving customers a place to come and see what they can offer. The opening will take place on Saturday 22nd June 2019.

For more information visit rehau.uk or www.replacewindowslimited.co.uk