Smart Façade For Innovation Campus

by | Jun 30, 2020 | On-Site

Image Above: The CUBIC building, with its square floor plan of 50 x 50 m, rests on a new entrance core with bridges connecting it to the high-rise buildings of Bühler AG and the modernized test halls. ©SageGlass, photographer Faruk Pinjo)

To create a new basis for collaboration with customers, startups and partners from science and industry, Uzwil-based technology group Bühler built a groundbreaking innovation campus. The façade is just as technologically sophisticated as the smart building concept – the electronically tintable all-glass façade made of SageGlass provides solar protection, allowing a previously unattainable level of openness and transparency in design, contributing to the building’s unique aesthetic.

The Bühler AG innovation campus consists of two elements: the CUBIC innovation building and the adjoining application centers, which were modernized at the same as the new building. The new campus for the Swiss technology group, which provides leading process solutions in the food, feed and mobility markets, brings together research, development, prototyping, engineering, production and education. The aim is to transform the pressing challenges faced in an era of healthy eating and clean mobility into new solutions and business.

State-of-the-art office design

The three-story steel frame construction of the CUBIC building appears to float above the modernized test halls. The construction rests on a two-part entrance core with connecting bridges to the high-rise buildings and the customer center. The upper floors are supported by a steel catching table. All the supporting elements, stairways, elevators and technology in the building concentrate on three concrete cores, which, together with the three courtyards and three double-story halls, form the core of the building. Around this core, open office environments span two floors, providing maximum flexibility and full contact with the communal areas in the centre of the CUBIC building.

With its industrial atmosphere, the workshop effect was chosen deliberately: the CUBIC building is a space for collaborative research and development, a state-of-the-art co-working space for the project teams of the Bühler staff, startups, customers, industry partners and university teams. For the floor plan, architect Carlos Martinez drew inspiration from the image of a centrifuge: the ideas developed collaboratively in the core are “catapulted” into the outer office areas, where they are fleshed out by small and large work units. The results are then taken back into the auditoriums in the centre for presentation, so that they can be tested on prototypes and models in the “maker space” at a later stage, before receiving the finishing touches in the ring of offices.

The façades for the three courtyards in the CUBIC building were also fitted with SageGlass. Even in bright conditions, the coating on the inside of the glass blocks heat from the sun before it enters the building. (Image ©SageGlass, photographer Faruk Pinjo)

Smart solar protection

Even in the first drafts, a smooth glass shell was planned for the façade of the CUBIC building, designed to convey the concept of openness outwards, too. The curtain façade of large glass elements measuring 1.12 x 3.05 m is supported by an internal frame construction, which is connected to the building’s support structure with brackets. A third of the 535 glass elements were designed as opening elements. The swinging elements can be opened automatically for ventilation and smoke extraction in the event of a fire. The exterior view of the all-glass surface has a uniform, delicate appearance and is divided only by thin joints between the glass elements. This façade design was used on all the vertical façades, including in the three courtyards.

The structural glazing façade was built using Vario solar protection glass by SageGlass. Thanks to its tinting electrochromic coating, the smart glass can control the heat influx from sunlight – all while staying transparent and offering an unobstructed view of the outdoors. SageGlass Vario is a certified design variant for challenging all-glass façade applications. Even in bright conditions, the coating on the inside of the glass blocks heat from the sun before it enters the building. The CUBIC building required no external solar protection as a result. A total of 1 600 m² of SageGlass was installed – 450 m² of which was used for the courtyard façades.

Smart façade

To maximize the flexibility of the space, the façade was divided into small sections. Two of each of the triple-glazed elements form a zone that can be tinted individually. This is important for controlling the solar protection, as the building’s façades are shaded to varying degrees by the neighbouring buildings. Areas can also be reallocated when the room layout is changed to support flexible use of space. The façade tinting system is linked via a BACnet interface to the internal building management system, which is used to monitor and manage the entire building. In addition to automatic tinting via sensors that respond directly to changes in sunlight, the façade at the CUBIC building can also be controlled manually with touch panels.

When the sun shines, the façade darkens, constantly changing its appearance. A major advantage of SageGlass is its constant ability to react to its surroundings, even when tinted. This is much more beneficial to the employees in the building compared with internal or external solar protection. Moreover, the transition between the different tint levels is smooth and completely silent, preventing any disruption of operations.

www.sageglass.com/eu

Related Posts

On-Site

Aluprof On The Forge

By Wojciech Brożyna - MD of Aluprof UK Currently buildings are responsible for nearly 40% of all global greenhouse gas emissions. Many countries have pledged to become ‘carbon-neutral’ by 2050 which is a huge task to complete, but one we in the UK are legislated to...

On-Site

Senior’s Curtain Wall Works Out Well In Berwick

Senior Architectural Systems’ slimline SF52 aluminium curtain wall system has proved to be the perfect fit for a new £22m sports and leisure centre in Northumberland. Designed by GT3 Architects, the new state of the art Berwick leisure centre features a glazed...

On-Site

Edgetech’s Flexible Spacers Transform Swedish Skyline

Image Above:  Våghuset building.  In historic Gothenberg, Sweden, they’re embarking on a staggeringly ambitious project that will see the city centre almost double in size – and at its heart, you’ll find a project featuring Edgetech warm-edge spacer bars. The...

On-Site

Senior Makes The Most Of Its Time In Greenwich

Senior Architectural Systems, one of the UK’s largest privately owned aluminium fenestration solutions provider, has supplied an attractive combination of aluminium curtain wall and commercial doors for a new mixed-use project in Greenwich, southeast London....

Pin It on Pinterest

Share This